Sosyal Medya

Güncel

ABD’nin silah satışı kararı Ukrayna krizini etkileyecek

ABD’nin Ukrayna'ya savunma amaçlı geliştirilmiş silah sistemleri satma kararı alması Donbas'ta hareketliliği artıracak.



ALÄ° CURA - AA

ABD’nin Ukrayna'ya "savunma amaçlı geliÅŸtirilmiÅŸ silah sistemleri" satma kararının ülkenin doÄŸusundaki krizle ilgili yeni geliÅŸmeleri beraberinde getireceÄŸi belirtiliyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, geçen hafta "savunma amaçlı geliÅŸtirilmiÅŸ savunma sistemleri" adı altında Ukrayna ordusuna silah satışı yapılması kararı verildiÄŸini duyurdu. Karar ile Ukrayna’ya ABD tarafından uygulanan silah satışı kısıtlaması kaldırılmış oldu.

Ukrayna’ya 47 milyon dolarlık silah satışı çerçevesinde 210 adet anti-tank füzesi ve 35 füze fırlatma rampası satılacağı bildirilirken, daha önce Kiev yönetimi ayrılıkçılarla mücadele esnasında anti-keskin niÅŸancı komplekslerine öncelikli ihtiyaç duyduklarını açıklamıştı.

Ukrayna'nın ABD yapımı Barett M107 keskin nişancı tüfeklerini de bu alım çerçevesinde gerçekleştirebileceği öne sürülen iddialar arasında yer alıyor. Satışı yapılacak sistemler arasındaki anti-tank füzelerinin ise Amerikan Javelin sistemlerini kapsadığı kaydediliyor.

ABD'nin silah satış kararının Donbas'taki gerilimi ve hareketliliği arttıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ülkenin doğusunda 2014'ten bu yana sözde yönetim ilan eden ayrılıkçı silahlı gruplar ile Ukrayna ordusu arasında mücadele devam ediyor.

Bölge, Kiev yönetimi tarafından "Terörle Mücadele Operasyon" bölgesi olarak ilan edildiği için Minsk Anlaşması ile belirlenen "temas hattı"nda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi kontrolündeki güçler arasında sürekli çatışmalar yaşanıyor.

Ukrayna'nın, ABD'den satın aldığı silahlarla ordusu için bölgeye silah takviyesi yapacağı, ayrılıkçıların da aynı şekilde Rusya'dan silah temin ederek hareketliliği arttırabileceği ifade ediliyor.

Ukrayna memnun, Rusya tepkili

ABD'nin silah satış kararı Ukrayna’da memnuniyetle karşılanırken Rusya karara tepki gösterdi.

Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, ABD’ye silah satışı kararından dolayı teÅŸekkür ederek, kararı "Ukrayna topraklarının süren iÅŸgaline, Moskova'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesine ve Donbas’a ağır silah sevk etmesine yönelik ABD’nin tepkisi" olarak deÄŸerlendirdi.

PoroÅŸenko, "ABD silahları Ukraynalıların elinde saldırı için deÄŸil, saldırgana kararlı ÅŸekilde cevap vermek için, Ukraynalı askerleri ve sivilleri korumak için olacak. Aynı zamanda silahlar BM AntlaÅŸması'nın 51. maddesine uygun olarak etkili bir savunma için kullanılacaktır. Bu aynı zamanda Rus saldırganlığı virüsüne karşı transatlantik bir aşıdır.” dedi. PoroÅŸenko, bu silahların savunma amaçlı ülkenin doÄŸusunda da kullanılacağına iÅŸaret etti.

Rusya ise tam aksini düşünüyor. Silah satışının Ukrayna’nın doÄŸusuna faydadan ziyade zarar getireceÄŸi düşüncesinde olan Rusya DışiÅŸlerinden karara tepkiler geldi.

Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sergey Rybakov, ABD’nin Ukrayna’ya doÄŸrudan zarar verici silahlar vererek sınırı aÅŸtığını söyledi. Artık ABD ÅŸirketlerinin silah satışını ticari sözleÅŸmeler çerçevesinde sessizce deÄŸil, devlet çizgisinde yaptığını savunan Rybakov, "Washington kendini ara bulucu olarak sunmaya çalışıyor ama o ara bulucu deÄŸil, savaşı körükleyen bir suç ortağıdır." ifadelerini kullandı.

Rybakov, ABD silahlarının Rusya'nın komşusu ülkede yeni kurbanlar verilmesine yol açacağını iddia ederek, buna kayıtsız kalamayacaklarını kaydetti.

Diğer Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin da, "Bu karar aslında Minsk anlaşmalarının 2015 yılında uygulanmasına ilişkin çalışmaları baltaladı." diye konuştu.

ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardım desteÄŸi

ABD'nin Ukrayna’ya desteÄŸi sadece bu kararla sınırlı deÄŸil. 2013-2014 yıllarındaki meydan olaylarıyla yaÅŸanan yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrasında Batı'ya yakınlaÅŸan Ukrayna, ABD'den hem maddi hem askeri destekler alıyor.

Geçen haftalarda ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak adlandırılan Pentagon bütçesini onaylamıştı. Pentagon'a toplam 692,1 milyar dolar fon saÄŸlayan bu bütçe içerisinde Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık askeri yardım öngörülüyor. Ukrayna’nın bu yardımı da 2018 yılı içerisinde askeri-teknik yardımlar çerçevesinde alması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.